Van de Weerd koop horeca
horecamakelaardij horecatern
horecamakelaardij APRIL 2004 NR 11 JAARGANG 3
Horecatern is een uitgave voor relaties van makelaar horeca Van de Weerd. Uitgever: Van de Weerd Horecamakelaardij, Schoolplein 7, 3581 PX, Utrecht. Tel: 030 - 234 50 80. Fax: 030 - 234 50 88. E-mail: horeca@vdweerd.nl. Internet: www.vdweerd.nl.
Voorwoord

De lente is begonnen! Daarom deze maand weer een blakende Horecatern boordevol tips en wetenswaardigheden. Zo licht Gert van Lente de Wet Verbetering Poortwachter toe, laat UJG haar voorjaarslicht schijnen op doorbetaling bij schorsing én hebben we weer de nodige horeca-objecten in de aanbieding!

Veel leesplezier!

Bas1.jpg

 

 

 


 Bas Vanhijfte

PS: Mocht u een collega of relatie een plezier willen doen met Horecatern, aarzel dan niet en stuur deze elektronische nieuwsbrief door!



 terrasje pakken?

Iedereen geeft op een zonnige middag of zwoele zomeravond wel eens toe aan de charme van ‘het terras’. In de stad is deze cafétuin dan ook ongekend populair. Maar wat trekt de bezoekers in 2004 nu Terrasje-1.jpgin het bijzonder naar de terrassen? Om de concurrentie te kunnen weerstaan is het noodzaak het terras zo origineel mogelijk te presenteren. Daarom in deze Horecatern de Zibb Horeca Top 3 van dé terrastrends in 2004!

1. Outdoor cooking. Wat ons betreft met stip op één: koken op het terras wordt de nieuwste trend. Wat je in zonnige landen al regelmatig tegenkomt, maakt nu ook in Nederland zijn opwachting.
2. De ‘bamboelook’ breekt door. Waan je in tropische sferen met tafels en stoelen van bamboe!
3. Statafels op het terras. Deze trend schept veel ruimte op het – in vele gevallen – kleine oppervlak. Ook de sfeer zal door deze trend veranderen; net als ín de kroeg, staat men gezellig dicht bij elkaar.

Vraag het Van Lente & Partners

Gert van Lente van Van Lente & Partners is als Fiscaal Adviseur verbonden aan Van de Weerd Horecamakelaardij. In Horecatern geeft hij antwoord op prangende (ondernemers)vragen en neemt hij u mee in de keuken van de wetgeving.

Langdurige uitbetaling bij ziekte

Na de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter zijn er voor werkgevers een aantal zaken veranderd. Zo bent u vanaf 1 januari 2004 als werkgever verplicht om langdurig zieke werknemers langer door te betalen. Zij hebben recht op tenminste twee jaar uitbetaling van zeventig procent van het laatstverdiende loon. En in de meeste CAO’s is het nu zelfs zo geregeld dat de zieken hun volledige salaris ontvangen in het eerste jaar van afwezigheid. In de nieuwe wet is ook vastgesteld dat u verplicht bent om passend arbeid aan te bieden in het tweede jaar. Dit kan betekenen dat de werknemer op, of buiten de werkvloer aangepast werk moet verrichten.

Aangezien iedere werkgever het risico loopt dat één van zijn werknemers onverhoopt ziek wordt, is het verstandig om de huidige arbeidsvoorwaarden over doorbetaling tijdens ziekte eens kritisch onder de loep te nemen! En eventueel actie te ondernemen op enkele punten. Want ook in het geval van ziektekosten geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Gert van Lente

Heeft u vragen over bovenstaande regeling of andere financiële kwesties? Schroom niet en gebruik het reactieformulier op www.vdweerd.nl onder vermelding van ‘Vraag aan Gert van Lente’. Ik help u graag verder.


Van de Weerd feliciteert:

Lafleur.jpgLa Fleur Primeur!
Restaurant La Fleur in Elst heeft twee nieuwe eigenaren. Na lange onderhandelingen kunnen de ondernemers gaan genieten van hun nieuwe aanwinst. Van de Weerd wenst hen veel plezier en succes met het runnen van het fleurige Party-restaurant!

Hans Dekker…
…was 23 jaar lang succesvol branchespecialist ‘Horeca & Recreatie’ van Rabobank Nederland. In die functie adviseerde hij tal van bedrijven over financiele aangelegenheden, marketingzaken en management. In de loop der jaren is hij uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde relatie van Van de Weerd. Per 1 mei neemt hij afscheid van zijn werk en gaat zich op andere zaken richten. Wij bedanken hem voor de prettige samenwerking en wensen Hans veel succes voor de toekomst!


UJG denkt mee

Nieuw in Horecatern: de maandelijkse juridische tip voor horecaondernemers, verzorgd door de Utrechtse Juristen Groep (www.ujg.nl).
UtrechtseJuristenGroep.jpg 
Zaak tussen werkgever en werknemer
Doorbetalen bij schorsing en op non-actiefstelling?

Voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De Vries heeft enige tijd geleden een hoop stof doen opwaaien met zijn uitlating over schorsing en op non-actiefstelling van werknemers. De Vries vindt namelijk dat de huidige doorbetalingsplicht voor werkgevers discutabel is. Na zijn uitspraak zijn de meningen verdeeld. Ligt de verantwoordelijkheid nu wel of niet áltijd bij de werkgever? En is de werkgever zonder meer verplicht te betalen bij schorsing of non-actiefstelling?

Justitia.jpgDe Hoge Raad brengt de gemoederen tot bedaren met de uitspraak in de zaak Van Gulik / Vissers & Partners (21 maart, 2003). In het arrest bepaalt de Hoge Raad dat het risico altijd bij de werkgever ligt en dat deze verplicht is de werknemer uit te betalen. Hoe gegrond de reden van schorsing ook is. Inhouding van loon bij schorsing of op non-actiefstelling is, onder bepaalde omstandigheden, in principe alleen mogelijk wanneer dit schriftelijk is afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Wanneer een werkgever anders, of niets, is overeengekomen met de werknemer is zijn positie minder sterk. Toch zijn er in sommige gevallen uitwegen. UJG zet ze voor u op een rij:

  • In welke mate is de schorsing of op non-actiefstelling te verwijten aan de werknemer?
    Hoe groter de verwijtbaarheid, des te groter de kans dat de rechter besluit dat u als werkgever het loon mag inhouden.
  • Verricht de werknemer elders betaald werk? Zo ja, dan is de mogelijkheid op een – voor de werkgever – positieve uitspraak door de rechtbank groot.
  • Ook als de financiële situatie van de werkgever niet rooskleurig is, is het stopzetten van uitbetalen in sommige gevallen aanvaardbaar.
  • Twee weken, een paar maanden of een heel jaar? De lengte van de schorsing speelt een belangrijke rol bij het wel of niet uitbetalen aan de werknemer. Als een werknemer voor korte tijd geschorst is, is het redelijk dat hij of zij aanspraak maakt op doorbetaling. Bij een langere schorsing is dit minder aanvaardbaar. Behalve als de werkgever de duur van de schorsing opzettelijk heeft vertraagd.
  • Na een schorsing of op non-actiefstelling sturen werkgevers de werknemers soms de laan uit en ontbinden het contract. De hoeveelheid ontslagvergoeding kan dan aftrek krijgen van het al ontvangen bedrag tijdens de periode van afwezigheid van de werknemer.
  • Een werknemer heeft alleen recht op doorbetaling als hij of zij ook daadwerkelijk – door de werkgever – op non-actief is gesteld of is geschorst.

Tip!
Er zijn dus verschillende gronden voor werkgevers om niet aan de doorbetalingsplicht te hoeven voldoen. In ieder geval raden we u aan een schriftelijke overeenkomst te sluiten waarin u afspreekt dat bij schorsing of op non-actiefstelling inhouding van loon zal plaatsvinden. Per slot van rekening weet u nooit hoe het loopt! 

Mr Stijn Maas
www.ujg.nl


Van de Weerd Selecteert:

Charmeur!
Aangeboden: een charmant en huiselijk Hotel - Restaurant, gevestigd in het historische stadscentrum van een middelgrote gemeente in de provincie Utrecht. Het Frans georiënteerde restaurant beschikt over circa 55 zitplaatsen, de feestruimte ernaast biedt plaats aan 60 gasten. Alle luxe hotelkamers zijn voorzien van douche / bad / toilet, TV en telefoon. Pas getrouwde stellen zijn welkom in de bruidssuite. Bij het Hotel - Restaurant is verder nog een bedrijfswoning aanwezig (Overname inventaris en goodwill, huur bedrijfspand). Meer weten? Neem contact op met Bas Vanhijfte via 038 3328810.

Back to Biologisch
Midden in het historische stadshart van Utrecht (Museumkwartier) schuilt een warm en huiselijk restaurant met zeer goede naamsbekendheid. Een duidelijk bedrijfsconcept – gebaseerd op de biologische keuken – is de basis van het succes. In twee goed onderhouden panden, met een sfeervol interieur, biedt het restaurant plaats aan zestig gasten. Overname inventaris, goodwill en handelsnaam. Huur bedrijfspand, vrij van verplichtingen. Omzetindicatie: € 400.000,- (excl. BTW) Vraagprijs bedrijfsexploitatie € 175.000,-. Neem voor meer informatie contact op met Bas Vanhijfte.

Kei gezellig?
Gelegen in een Brabants dorpscentrum bevindt zich dit gezellige café / cafetaria met verschillende zalen. Het bedrijf heeft sterke regionale functie. Met 65 zitplaatsen in het café, ruimte voor 200 personen in de diverse zalen én een cafetaria met plaats voor 20 gasten, kan het bedrijf veel mensen ontvangen. Ook is er een bedrijfswoning aanwezig. Overname pand en exploitatie: € 795.000,-. Geïnteresseerd? Bel 038 3328810 en vraag naar Bas Vanhijfte.

horeca
Vragen, opmerkingen, suggesties?
Heeft u naar aanleiding van deze editie van Horecatern een vraag? Heeft u een suggestie voor volgende uitgaven? Of wilt u gewoon eens van gedachten wisselen met een van onze makelaars? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Bel 030 234 50 80, of surf naar www.vdweerd.nl en gebruik het reactieformulier.
Horecamakelaar van de weerd makelaar
koop horeca
Van de Weerd Horecatern is een uitgave van Horecamakelaar Van de Weerd Horecamakelaardij. Aan deze uitgave werkten mee Reed Business Information, Hospitality Management, communicatiebureau prachtig, Emazing , de Utrechtse Juristen Groep en Van Lente & Partners Horeca Administratiekantoor. Meer over horecamakelaardij, koop horeca, horecapand taxaties en beleggingen, ga dan naar: Makelaar Horeca Van de Weerd Horecamakelaardij. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.
nvm-bog