Van de Weerd koop horeca
horecamakelaardij horecatern
horecamakelaardij DECEMBER 2005 NR 32 JAARGANG 4
Horecatern is een uitgave voor relaties van makelaar horeca Van de Weerd. Uitgever: Van de Weerd Horecamakelaardij, Schoolplein 7, 3581 PX, Utrecht. Tel: 030 - 234 50 80. Fax: 030 - 234 50 88. E-mail: horeca@vdweerd.nl. Internet: www.vdweerd.nl.
voorwoord

Alstublieft! Een gloednieuwe Horecatern! Wederom een uitgave boordevol tips en wetenswaardigheden waarmee we u op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen in de branche. Zo licht Gert van Lente de levensloopregeling toe, hebben we interessante artikelen en hebben we weer de nodige horeca-objecten in de aanbieding.

Veel (lees)plezier met deze nieuwe Horecatern!

Bas1.jpg






Bas Vanhijfte

PS: Mocht u een collega of relatie een plezier willen doen met Horecatern, aarzel dan niet en stuur deze elektronische nieuwsbrief door!

Overzicht van horecabeurzen in 2006
- Horecava, 9 t/m 12 januari 2006 in de RAI Amsterdam
- BBB Maastricht, 23 t/m 26 januari 2006 in het MECC Maastricht
- Horesca, 13 t/m 16 februari 2006 in de Prins Bernhardhoeve Zuidlaren
- Inter-expo Zeeuwse horecabeurs, 6 t/m 8 maart 2006 in de 
  Zeelandhallen Goes
- Vakbeurs Brabant, 30 oktober t/m 2 november 2006 in de Brabanthallen
   Den Bosch

gOEDE Champagne?

Goede Champagnes zijn vaak voorzien van een jaartal. Het betreft dan Vintage Champagnes. Sommige series van bijzondere Champagnes uit uitzonderlijke jaren worden door de producenten Millésimé genoemd.

Onderstaand een overzicht van de goede jaren van de Champagne:
· 91-100    =        Buitengewoon goed jaar
· 81-  90    =        Klassiek  jaar
· 71-  80    =        Fatsoenlijk jaar waarbij een selectie van merk en type
                           gemaakt moet worden.
 
Jaar    Score     Omschrijving
2005      91          Dit wordt een vintage jaar!!
2004      82          Vanwege veel regen in de nazomer niet al te best.
2003      84          Een redelijk jaar, net in de handel.
2002      94          Heel goed jaar, veel natuurlijke suikers dus weinig  
                            toevoegingen noodzakelijk, in de handel.
2001      88          Weer iets minder als 1999, ook niet echt verkeerd.
2000      92          Iets minder dan 1999 maar niet verkeerd.

Voor meer informatie over Champagne kunt u terecht op de Nederlandse Champagne pagina's van Jeroen van Craaikamp op www.champagneinfo.net. U vindt daar alles over de historie, de regio, het productie proces, het bewaren, het serveren en het drinken van Champagne maar ook 4500 proefnotities, champagne tips voor kerst 2005 en links naar de producenten met een eigen website.
 
Tip: Champagne kan ook met een sabel worden opengeslagen:
zie www.lesabredor.nl

HORECA IN DE LIFT!

De horecabedrijven in Nederland hebben in het derde kwartaal van 2005 voor het eerst in vier jaar tijd meer maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen verkocht. De omzet van de restaurants, cafés en hotels steeg met +3,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2004.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag 24 november. "De horeca zit duidelijk in de lift", stelde M. Vergeer van het CBS. "Dit is weer een goed bericht over de Nederlandse economie."

Hotels +4,8%
Sinds 2001 kende de horeca nog elk kwartaal uitsluitend dalingen van het omzetvolume. De hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, realiseerden in het derde kwartaal +4,8% meer omzet. Over de verblijfsrecreatie zijn nog geen CBS-cijfers bekend. Volgens het bedrijfschap Horeca en Catering zorgde de lange zomer voor de omzetstijging.

September maakte veel goed
De natte maand juli was niet goed voor de horeca, maar het zonnige weer in september maakte veel goed. Vooral bedrijven met terrassen konden terugkijken op een prima seizoen. De toeristenhotels, bungalowparken en campings zagen tijdens de schoolvakanties veel potentiële gasten uitwijken naar zonnige bestemmingen elders. Alleen bij de hotels werd dit omzetverlies goedgemaakt door extra gasten in september, aldus het bedrijfschap. Voor 2006 verwacht het bedrijfschap een omzetgroei van +2%.

Bron: www.horeca.nl

van de weerd selecteert

Club / Discotheek, Amsterdam
In het centrum van Amsterdam gevestigde club / discotheek. Deze club kent een grote bekendheid in en om Amsterdam. Object is gunstig gelegen en voldoet aan alle voor een dergelijke exploitatie gestelde eisen. Optimaal voorzien van licht en geluid. Maximale capaciteit 800 gasten. Overname inventaris en goodwill, huur bedrijfspand. Financiële informatie: Vraagprijs exploitatie € 625.000,--. Voor meer informatie: Bas Vanhijfte

Restaurant,Ezelmarkt-15.jpg Ezelmarkt 15 te Maastricht
Voor onze opdrachtgever Interbrew Nederland NV bieden wij deze restaurantlocatie in Maastricht aan. Gelegen op circa 300 meter van het Vrijthof in een wijk met veel studenten door de vele universiteitsvoorzieningen. Uitstekende locatie voor een vernieuwend restaurantconcept. Restaurantruimte op de begane grond en de eerste verdieping, voorzien van een bar op de begane grond en een goed geoutilleerde keuken in de kelder. Ruimte voor circa 150-200 personen. Financiële informatie: Overname aanwezige inventaris en sleutelgeld € 200.000,--. Huur € 60.000,-- per jaar exclusief BTW. Voor meer informatie: Judith Klein Langenhorst.

À la carte restaurant, Kennemerland
In de directe omgeving van plaatsen als Velsen, IJmuiden en Beverwijk is dit luxe restaurantbedrijf gevestigd. Restaurant 40 zitplaatsen, bij partijen uitbreiding mogelijk tot circa 60 zitplaatsen. Leuk bedrijf voor startend ondernemersechtpaar. Overname bedrijfsexploitatie, huur bedrijfspand.
Financiële informatie: omzetniveau € 325.000,--/€ 350.000,--. Huurprijs
€ 25.000 per jaar exclusief BTW. Vraagprijs € 175.000,--.
Voor meer informatie: Bas Vanhijfte.



Heeft u interesse in bovengenoemde objecten? Of wilt u, geheel vrijblijvend, meer informatie? Neem dan contact op met Van de Weerd, telefoonnummer 038 - 332 88 10.


vraag het van lente & partners

Gert van Lente van Van Lente & Partners is als horeca-administratiekantoor verbonden aan Van de Weerd Horecamakelaardij. In Horecatern geeft hij antwoord op prangende (ondernemers)vragen en neemt hij u mee in de keuken van de belastingwetgeving.

Gaan we levenslopen of niet?
Het kan u bijna niet zijn ontgaan: volgend jaar hebben we een levensloopregeling! U kunt daarmee fiscaal voordelig sparen voor extra vrije tijd of voor eerder stoppen met werken. Een paar maandjes extra tijd voor de kinderen, een jaartje of wat om de wereld rond te reizen of gewoon op je 62e jaar afscheid nemen van de baas; volgens onze banken en verzekeraars is het allemaal mogelijk. En o zo simpel: u laat maximaal 12% van uw bruto-inkomen op een geblokkeerde rekening storten. U mag maximaal 210% van uw jaarsalaris inleggen. Over het gespaarde salaris betaalt u geen belasting. Dat doet u pas als u in de verlofperiode het gespaarde geld weer opneemt. Voor elk jaar dat u heeft gespaard krijgt u bij opname ook nog eens een extra heffingskorting van € 183. Het kan niet op.

Mitsen en maren
Als we het reclamebombardement van de banken en verzekeraars mogen geloven bent u een loser als u niet meteen een levensloopspaarrekening opent. Nu wil ik u niet bij voorbaat ontmoedigen, maar een kritisch onderzoekje levert al aardig wat mitsen en maren op. Ter compensatie van de jubelende reclameteksten noem ik een aantal zaken waarmee u maar beter rekening kunt houden voordat u gaat meedoen. Bedenk ook dat er veel meer over de levensloopregeling is te zeggen dan in dit stukje mogelijk is.

Levensloopverlof is geen recht
Uw werkgever is verplicht om mee te werken aan een levensloopspaarregeling. Hij is ook verplicht om u ouderschapsverlof te geven. Maar hij is niet verplicht om mee te werken aan andere vormen van verlof. Uw aanvraag voor een langere verlofperiode kan dus zomaar worden geweigerd. En dan zit u met een leuk spaartegoed dat u niet kunt besteden. Afkopen kan ook niet, tenzij u ontslag neemt. Op dat moment mag u het tegoed opnemen (afkopen), maar dan moet u wel direct over het gehele bedrag alsnog belasting betalen. Dat kan een dure grap worden als uw inkomen door de afkoop zo hoog wordt dat u in een hogere tariefschijf valt. U kunt het tegoed ook laten staan om mee te nemen naar een volgende werkgever.

Langer en meer sparen dan u denkt
Wilt u eerder met pensioen of een langere periode met verlof, dan is het leerzaam om eens te kijken hoe lang en hoeveel u maandelijks moet sparen om de spaarpot voldoende te vullen. Op de websites van de banken en verzekeraars staan aardige rekenprogrammaatjes die u daarbij kunnen helpen. De levensloopregeling is volgens onze politici bedoeld om u in “het spitsuur van het leven” in staat te stellen verlof op te nemen. Ze vergaten daarbij wellicht dat u de forse inleg wel moet kunnen missen. Twee voorbeelden om dat te illustreren.

* Stel dat u in 2010 een half jaar op stap wilt, en u wilt in die periode 100% van uw brutosalaris uitgekeerd hebben. Uw huidige brutosalaris is € 2.500 per maand. U moet dan ongeveer € 270 per maand van uw brutosalaris inleggen, wat netto neerkomt op ongeveer € 157 per maand.

* Een nu 45-jarige werknemer die op zijn 63e verjaardag wil stoppen met werken met behoud van 70% van zijn laatste salaris moet, uitgaande van een bruto maandinkomen van € 2.500, per maand € 203 opzij leggen als hij de laatste twee jaar voor zijn 65e verjaardag 70% van het bruto-inkomen wil overhouden. Netto is dat ongeveer € 118 per maand.

Pas op bij een jaarinkomen rond of minder € 43.848 (in 2006)!
Over de inleg wordt geen loonbelasting ingehouden, maar wel premies voor de sociale verzekeringen. Voor mensen met een inkomen dat in de buurt van of onder het maximale premie-inkomen ligt is dat wel een factor om rekening mee te houden. Voor hen is de inleg relatief duur. Zo duur dat zij zich de vraag moeten stellen of levensloopsparen voor hen wel interessant is. Als de werkgever een spaarloonregeling biedt is het zeker te overwegen om daarvoor te kiezen.

U moet voor 1 januari 2006 beslissen!?
Onzin natuurlijk. Helaas doen de aanstichters van de levensloopregeling ook aan die mythevorming mee. Er zijn zelfs politici die de regeling een jaar willen uitstellen omdat de bevolking de regeling niet op tijd zou kennen. Als u per 1 januari 2006 wilt deelnemen aan een levensloopregeling mag u op die datum niet tegelijkertijd meedoen aan een spaarloonregeling. Is die er wel, dan moet u die opzeggen als u aan een levensloopspaarregeling wil meedoen. U kunt elk jaar weer kiezen voor of een spaarloonregeling of een levensloopspaarregeling. Bent u er voor 1 januari 2006 nog niet uit, dan kunt u altijd nog het volgende jaar instappen.

Wel of niet meedoen?
Een voor iedereen geldend antwoord op die vraag is helaas niet te geven. Zelfs voor een vuistregel is de levensloopregeling te ingewikkeld. Bovendien zijn uw eigen wensen en omstandigheden van grote invloed. Inventariseer eerst uw wensen en ga daarmee naar een onafhankelijke (belasting)adviseur. Ik wens u veel sterkte bij het maken van een verantwoorde keuze.

Gert van Lente

Heeft u vragen over bovenstaande regeling of andere financiële kwesties? Schroom niet en gebruik het reactieformulier op www.vdweerd.nl onder vermelding van ‘Vraag aan Gert van Lente’. Ik help u graag verder.


 
van de weerd feliciteert

Lunchkamer2.jpg

De Lunchkamer te Franeker
Eind november jl. is lunchroom “De  Lunchkamer” aan de Zilverstraat 7 te Franeker notarieel overgedragen. Door het plotseling overlijden van haar echtgenoot gaf voormalige eigenaresse mevrouw Spliet, het nog niet zo lang geleden aangekochte en geheel gerenoveerd horecaobject, ons kantoor eind september opdracht tot verkoop. Onze horecabedrijfsadviseur de heer Symen Bouma wist vlot een belegger (de heer L.G. Wiggers te Sneek) te vinden voor het bedrijfspand en exploitanten (fam. Van der Wal uit Wjelsryp) voor de overname van de inventaris. Gefeliciteerd met de aankoop en veel succes toegewenst.

          Bottermarck.jpg               
Restaurant de Bottermarck te Kampen
Per 1 december 2005 verkocht Bas Vanhijfte voor de familie Klappe restaurant de Bottermarck in Kampen. Na 23 jaar dit mooie bedrijf te hebben geëxploiteerd kan mevrouw Klappe genieten van haar welverdiende rust. Wij wensen de nieuwe ondernemers, de familie Van den Burg, veel succes in De Bottermarck.


Eetcafé Aangenaam

Per 1 december 2005 heeft ons kantoor voor de heer Lublink de exploitatie van Eetcafé Aangenaam verkocht aan mevrouw Bruggeman. Wij wensen mevrouw Bruggeman veel plezier en succes met de exploitatie van Eetcafé Aangenaam.

LunchrKoekebakker.jpgoom-Restaurant De Koekebakker te Balkbrug
Op 20 november jl. heeft de eigenaar de heer F. Stapel de deuren van zijn horecabedrijf “Lunchroom-Restaurant De Koekebakker” voor het laatst geopend. De heer Symen Bouma, horecabedrijfsadviseur verbonden aan ons kantoor, heeft deze koop-/verkooptransactie weten te bewerkstelligen. De kopers de heer en mevrouw Schippers uit Balkbrug zijn voornemens om het pand als kapperszaak te gebruiken. Wij wensen kopers en verkoper veel succes.

Wij wensen u allemaal heel erg veel succes en geluk met uw nieuwe Horecabedrijf.


horeca
Vragen, opmerkingen, suggesties?
Heeft u naar aanleiding van deze editie van Horecatern een vraag? Heeft u een suggestie voor volgende uitgaven? Of wilt u gewoon eens van gedachten wisselen met een van onze makelaars? Aarzel dan niet en neem contact met ons op! Bel 030 234 50 80, of surf naar www.vdweerd.nl en gebruik het reactieformulier.
Horecamakelaar van de weerd makelaar
koop horeca
Van de Weerd Horecatern is een uitgave van Horecamakelaar Van de Weerd Horecamakelaardij. Aan deze uitgave werkten mee Reed Business Information, Hospitality Management, communicatiebureau prachtig, Emazing , de Utrechtse Juristen Groep en Van Lente & Partners Horeca Administratiekantoor. Meer over horecamakelaardij, koop horeca, horecapand taxaties en beleggingen, ga dan naar: Makelaar Horeca Van de Weerd Horecamakelaardij. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.
nvm-bog